Skip to main content

Langkah orang cemerlang dunia dah akhirat


Langkah orang cemerlang dunia dah akhirat: DMFK

Renungan dan Nasihat:
  • Sebaik - baik manusia adalah yang paling banyak memberi manfaat kepada orang lain.
  • Allah akan membantu hambanya selama mana hambanya membantu saudaranya.
  • Potensi kita yang sebenar jauh lebih hebat daripada apa yang kita pamerkan sekarang.
  • Kata para Alim: Tanda orang bersyukur ialah dengan menjadikan diri kita yang terbaik
  • Orang cemerlang suka buat apa yang orang yang gagal tak suka lakukan

1. SIAPA ANDA: Kenali diri sebaik mungkin, insyallah akan kenal Pencipta

Setiap kita ada kekuatan dan kelemahan untuk diatasi dan dibaiki.

Cara Kenal Diri
  • Tengok nama dan makna namanya. Nama bertindak sebagai ubat, doa perangsang….
  • Perwatakan fizikal manusia
  • Tarikh lahir. Membawa kesan kepada peribadi. 
  • Tulisan memainkan peranan dalam mengenal peribadi
  • Warna kegemaran boleh mempengaruhi peribadi. Nabi suka hijau, damai aman kretif putih jujur ikhlas telus hitam pink ceria semanagt kesihatan
  • Urutan keluarga
  • Latar belakang keluarga, didikan persekitaran
  • Ilmu dan amalan ibadat
  • Pasangan pelengkap kepada peribadi
  • Peribadi kawan rapat mempengaruhi peribadi anda
  • Nilai dan pegangan hidup
  • Perlakuan dan tindakan
  • Tuturkata dan cara berkomunikasi. Lidah itu cermin hati
  • Gelombang diri yang dipamerkan kepada org lain.
 2. HATI KENA BERSIH. 
  • hati bersih, doa makbul
  • muka cantik
  • senyum manis
  • orang sayang
Antara cara untuk bersihkan hati
  1. Dirikan solat dengan sempurna
  2. Doa selepas solat (masukkan unsur cuci hati)
  3. Istighfar, zikrullah
  4. Solat taubat, tahajjud
  5. Baca quran, kitab agama
  6. Meminta dan memberi maaf
  7. Bisik kat diri benda yang baik2
  8. Muhasabah diri
  9. Berpuasa pada hari tertentu, yg digalakkan
  10. Ingat mati dan yakin kita akan mati
  11. Kekalkan berwuduhk
  12. Banyak bersedekah
  13. Bagi orang makan
  14. Jaga makanan yang halal
  15. Makan ikut sunah
  16. Kawan dengan ulama’
  17. Pesan orang buat baik
  18. Jaga pancaindera
3. Pasang NIAT yang murni untuk setiap kerja yang ingin dilakukan

Kena ada niat untuk setiap kerja
murnikan niat, sucikan niat, biarlah ikhlas, biar kerana allah


4. Menjaga IBADAH: yg wajib disegerakan, yg sunat perbanyakkan, yg haram jauhi, yg harus timbang2 kan, yang makruh tinggalkan

5. Bersangka baik (husnuzzon)

Org sangka baik, mudah disangka baik org lain

 6. Orang cemerlang suka buat apa yang orang yang gagal tak suka lakukan

Kajian: Hanya 5% orang cemerlang didunia.


Tak cemerlang sebab:
  1. sering ingkar perintah Allah
  2. Jahil diri
  3. Bodoh sombong: kurang minta bantuan Allah
  4. Ada ilmu, tp tak amal, ada amal, tp tak ikhlas
7. Mencari hikmah atas setiap yg berlaku

Ada hikmah tersembunyi dlm apa yg berlaku pada kita

8. Mencari apakah hakikat kehidupan diri.

Kenapa Allah cipta dia? jadi hamba

9. rancang setiap kegiatan dalam hidup harian, bulanan, tahunan

Org yang merancang setiap ahri, setiap minggu akan terancang….
Org yg merancang setiap munggi, setiap bulan dia akan merancang
Orang yg merancang bulanan, setiap tahun dia akan terancang
Kalau setiap tahun dia merancang, seumur hidupnya dia akan merancang hidupnya….

10. Lakukan setiap kegiatan dengan cara terbaik

Ikut sunah, contoh nabi
ikut standard yg Allah bagi

Comments

Popular posts from this blog

Secebis Pengalaman, Secoret Kenangan

Semalam, 3 Disember 2014, genaplah sebulan saya bekerja di Flextronics (P5, Perai, Pulau Pinang). Ini catatan pertama dan terakhir saya untuk entri kerja kilang ini. Sebab apa.......baca sampai habis entri kali ini.

Alhamdulillah, niat untuk mencari pengalaman bekerja sebagai "mat kilang" sudah tercapai dan terlaksana. Sejarahnya bermula kalau tak silap pada 27 Oktober 2014 di Dewan Majlis Daerah Machang, Kelantan. Temuduga terbuka telah diadakan disana dan saya telah mengunjunginya dan dipendekkan cerita, berjaya dalam "temuduga" sebagai Operator Pengeluaran di kilang Flextronics, Penang (tak da lah temuduga sangat, isi borang dan jawab soalan matematik sikit, dah dapat). Orang kata rezeki lah sebab memang kilang ni nak pakai ramai Operator. Beberapa ratus orang jugak lah nak pakai.

Sebab utama saya tertarik nak bekerja disini selain ingin mencari pengalaman kerja sebagai pekerja kilang adalah disebabkan oleh ada hostel yang disediakan oleh kilang (Flat di Taman Sun…

Cabaran Pekerja Baru BDE Allianz Malaysia

Semalam, genap 4 hari saya mencuba nasib bekerja sebagai seorang Business Development Executive (BDE) di syarikat Allianz Malaysia Kota Bharu. Jawatan yang memang berbeza dengan apa yang saya harapkan dan bukan dalam bidang pengajian. Walau apa pun, saya nak cuba kerja dalam bidang ini dahulu. Cari pengalaman dalam bidang yang lain...
Masa tengok iklan di laman web masa dulu, memang menarik tawaran dia. 
Iklan dia kat bawah ni....
Kerja Kosong Clerk Admin/Executive - 28 Feb 2015 Jawatan Kosong Clerk Admin/Executive
Peluang bekerja di Syarikat Kewangan Terkukuh di Malaysia
Syarat-syarat bagi permohonan jawatan Clerk Admin/Consultant
-Kelayakan Spm,Diploma,Degree -Minimum Umur 21-30 tahun -Mempunyai kenderaan sendiri -Tiada Pengalaman/ Berpengalaman dialukan -Training disediakan -Berpewatakan Menarik
Berminat sms nama, umur,lokasi & jenis kenderaan ke 0183198023 contoh: zaara, 25 tahun, kuala lumpur, kereta hantar ke 0183198023
2 Mac 2015 yang lalu, saya dipanggil untuk sesi temuduga di Pejabat A…

Temuduga JPK: Suatu Catatan..

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera buat semua yang masih mengikuti saya di Blog SERAIKAYU123 ini. Semoga kalian berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya.
Hari ini, entri yang ingin dicoretkan di sini adalah berkenaan dengan Interview Sekretariat JPK Jasmine Tahun 2011.
Teringat dengan sesi Interview Sekretariat yang saya pernah jalankan bersama – sama dengan Majlis Tertinggi JPK Jasmine pada sekitar tahun 2011 yang lalu untuk memilih beberapa kekosongan bagi jawatan Sekretariat, iaitu pembantu kepada EXCO JPK. antara jawatan yang kosong bagi sekretariat pada masa itu seingat saya adalah seperti Sekretariat Akademik, Kepimpinan, Disiplin &  Keselamatan, Aduan & Kebajikan, Kreativiti & Inovasi, Publisiti & Multimedia, Perhubungan Dalaman, Perhubungan Luar & Antarabangsa, Agama & Kerohanian, Kesenian & Kebudayaan , Sukan & Rekreasi dan Keusahawanan.
Pengalaman sebagai Panel Penemu duga dalam sesi temu duga yang diadakan memang kalau diingat boleh me…