Friday, 6 March 2015

Cabaran Pekerja Baru BDE Allianz Malaysia

Semalam, genap 4 hari saya mencuba nasib bekerja sebagai seorang Business Development Executive (BDE) di syarikat Allianz Malaysia Kota Bharu. Jawatan yang memang berbeza dengan apa yang saya harapkan dan bukan dalam bidang pengajian. Walau apa pun, saya nak cuba kerja dalam bidang ini dahulu. Cari pengalaman dalam bidang yang lain...

Masa tengok iklan di laman web masa dulu, memang menarik tawaran dia. 

Iklan dia kat bawah ni....

Kerja Kosong Clerk Admin/Executive - 28 Feb 2015
Jawatan Kosong Clerk Admin/Executive

Peluang bekerja di Syarikat Kewangan Terkukuh di Malaysia

Syarat-syarat bagi permohonan jawatan Clerk Admin/Consultant

-Kelayakan Spm,Diploma,Degree
-Minimum Umur 21-30 tahun
-Mempunyai kenderaan sendiri
-Tiada Pengalaman/ Berpengalaman dialukan
-Training disediakan
-Berpewatakan Menarik

Berminat sms nama, umur,lokasi & jenis kenderaan ke 0183198023
contoh: zaara, 25 tahun, kuala lumpur, kereta hantar ke 0183198023

2 Mac 2015 yang lalu, saya dipanggil untuk sesi temuduga di Pejabat Allianz Kota Bharu. Ada lah dalam 15 orang yang dipanggil untuk temuduga. Bukan temuduga sangat. Lebih kepada penerangan tentang jawatan yang ditawarkan sebagai Business Development Executive (BDE) dan apa yang perlu dibuat. Yang terima jawatan ini seramai 7 orang sahaja.

Secara mudahnya, tugas kami adalah untuk mencari pelanggan baru, menabung dengan Allianz Malaysia dengan beberapa kelebihan yang ditawarkan kepada pelanggan. Kami perlu promote Plan Simpanan Allianz.

Minggu ni, tugas kami adalah buat call dan set up appoinment dengan pelanggan untuk diterangkan pasal plan simpanan ini. Yang menjadi cabaran terbesar bagi saya dan semua rakan baharu BDE adalah macam mana nak buka minda masyarakat tentang kepentingan simpanan ini. Bila diterangkan pasal nama syarikat pun, masih ramai yang tak tahu. Insyallah, usaha dan penerangan yang akan dibuat akan membuahkan hasil yang terbaik nanti.

Sekarang ni, misi utama nak buka minda dulu. Sambil cari pelanggan yang nak masuk sekali lah.

# Kalau ada yang nak tahu apa Plan Simpanan di Allianz dan kelebihan - kelebihan yang ditawarkan, boleh call saya di talian 017-9620966.
# Kalau pelanggan sekitar Kota Bharu, saya yang akan ke tempat anda untuk penerangan. Hanya set up Tarikh, Masa dan Tempat mana ingin berjumpa.
# Penerangan sahaja. Tidak dipaksa untuk menyertainya.
# Segalanya PERCUMA. Tiada cas dikenakan.
# Salam Jumaat

19 comments:

  1. salam bos . klu mcm kje admin kt allianz tu mcm mne? . ad wujud ke?

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam. ada wujud jawatan admin di Allianz ni. kerja macam kerani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam saudara. kalau jawatan admin/executive memang kerja just dalam company sahaja or sebaliknya ?

      Delete
    2. banyak kerja luar..kat office just set appointment dan submit kes...selebihnya appointment luar

      Delete
    3. salam encik..esok sy ada interview admin/data entry di Allianz malaysia. Job scope kje ni kna bt sales ke x ye?sbb sy x minat nak kalau bt sales..ni no tel sy 013-3135138. saya harap encik boleh bantu sy..trima kasih.

      Delete
  3. Salam.. saya mengalami masalah yg sama seperti awak sebab saya baru lepas training.. I feel like giving up.. after all the explainations from our manager.. saya x pasti sama ada dpt client dlm masa sebulan atau x.. sb kata bos kami xdpt cari client xdpt la duit.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum. boleh saya tau bidang kerja BDE ni macam mana ye? mmg kalau xdpat client, xdpt duit ye? means kita punya gaji berdasarkn performance kita? takde gaji tetap? sorry byk soalan. hehe.

    ReplyDelete
  5. BDE ni adalah jawatan agen lah...buat sales dengan cari client
    Kita akan diberi komisen berdasarkan berapa ramai client yang masuk..
    Kalau dah ada agen kod nanti lepas exam, akan dapat Elaun pulak...
    Gaji tak de....

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. salam syawal ,isnin nie saya iv., ptot ke sy pergi., keje byk luar office or dalam office., malasnya buat sale

    ReplyDelete
  8. Salam saya mendapat tawaran interview sbg BDE di syarikat allianz..
    Soalan saya kerja itu mmg xada gaji ke??
    Gaji berpandukan komisen??

    ReplyDelete
  9. Salam saya mendapat tawaran interview sbg BDE di syarikat allianz..
    Soalan saya kerja itu mmg xada gaji ke??
    Gaji berpandukan komisen??

    ReplyDelete
  10. yup...kalau ada gaji, kena meet target company...komisen lagi banyak

    ReplyDelete
  11. sy keje di Allianz tapi bahagian General..General ins xperlu buat sales cuma perlu promote dkt agen itu pon kalau anda keje bhagian marketing..permanent staff and ada basic..xde komisyen tp ade claim mileage n entertaiment..so yg x minat bhagian sales bleh keje die GENERAL INS

    ReplyDelete
  12. Sy dpt jgk yg sbijik mcm encik pnye iklan tu. Esok sy interview. So kirenye jwtn admin tu kne buat sales la?

    ReplyDelete
  13. Esok sy nak training allianz. Nak tnya kerja tu sales ke??? Sbb i x bminat ttntng sales. So ni ade gaji tetap ke?

    ReplyDelete
  14. Hari yang baik: anda memerlukan pinjaman segera untuk menyelesaikan keperluan kewangan anda
    menawarkan pelbagai dari maksimum $ 5,000.00 hingga $ 10,000,000.00 pinjaman, kami
    boleh dipercayai, cekap, pantas dan dinamik, dengan jaminan 100% dan kami
    juga memberi kredit kepada (. euro, pound dan dolar) kadar faedah
    berlaku untuk semua pinjaman gaji (3%), jika Anda berminat kembali
    kami melalui (mohanmendcompany01@gmail.com) dengan maklumat di bawah: penuh
    nama: Negara: Jumlah pinjaman Alamat: Tempoh: Umur: Jantina:
    Pekerjaan: nombor telefon: Terima kasih. Saya menanti tindak balas segera anda
      Whats aplikasi +919205646839

    ReplyDelete


  15. Good day: you need an urgent loan to solve your financial needs, we
    offer a range from $ 5,000.00 to $ 10,000,000.00 loan Max, we are
    reliable, efficient, fast and dynamic, with a 100% guaranteed and we
    also gives credit to (. euros, pounds and dollars) the interest rate
    applicable to all payday loans (3%), if you are interested get back to
    us through ( mohanmendcompany01@gmail.com ) with the information below: full
    name: Country: Amount of the loan Address: Duration: Age: Gender:
    Occupation: phone number: Thanks. I await your urgent response
    Whats app +919205646839

    ReplyDelete

Assalamualaikum W.B.T

Cer Komen SIkit...hi3

Kutipan Derma