Skip to main content

Cabaran Pekerja Baru BDE Allianz Malaysia

Semalam, genap 4 hari saya mencuba nasib bekerja sebagai seorang Business Development Executive (BDE) di syarikat Allianz Malaysia Kota Bharu. Jawatan yang memang berbeza dengan apa yang saya harapkan dan bukan dalam bidang pengajian. Walau apa pun, saya nak cuba kerja dalam bidang ini dahulu. Cari pengalaman dalam bidang yang lain...

Masa tengok iklan di laman web masa dulu, memang menarik tawaran dia. 

Iklan dia kat bawah ni....

Kerja Kosong Clerk Admin/Executive - 28 Feb 2015
Jawatan Kosong Clerk Admin/Executive

Peluang bekerja di Syarikat Kewangan Terkukuh di Malaysia

Syarat-syarat bagi permohonan jawatan Clerk Admin/Consultant

-Kelayakan Spm,Diploma,Degree
-Minimum Umur 21-30 tahun
-Mempunyai kenderaan sendiri
-Tiada Pengalaman/ Berpengalaman dialukan
-Training disediakan
-Berpewatakan Menarik

Berminat sms nama, umur,lokasi & jenis kenderaan ke 0183198023
contoh: zaara, 25 tahun, kuala lumpur, kereta hantar ke 0183198023

2 Mac 2015 yang lalu, saya dipanggil untuk sesi temuduga di Pejabat Allianz Kota Bharu. Ada lah dalam 15 orang yang dipanggil untuk temuduga. Bukan temuduga sangat. Lebih kepada penerangan tentang jawatan yang ditawarkan sebagai Business Development Executive (BDE) dan apa yang perlu dibuat. Yang terima jawatan ini seramai 7 orang sahaja.

Secara mudahnya, tugas kami adalah untuk mencari pelanggan baru, menabung dengan Allianz Malaysia dengan beberapa kelebihan yang ditawarkan kepada pelanggan. Kami perlu promote Plan Simpanan Allianz.

Minggu ni, tugas kami adalah buat call dan set up appoinment dengan pelanggan untuk diterangkan pasal plan simpanan ini. Yang menjadi cabaran terbesar bagi saya dan semua rakan baharu BDE adalah macam mana nak buka minda masyarakat tentang kepentingan simpanan ini. Bila diterangkan pasal nama syarikat pun, masih ramai yang tak tahu. Insyallah, usaha dan penerangan yang akan dibuat akan membuahkan hasil yang terbaik nanti.

Sekarang ni, misi utama nak buka minda dulu. Sambil cari pelanggan yang nak masuk sekali lah.

# Kalau ada yang nak tahu apa Plan Simpanan di Allianz dan kelebihan - kelebihan yang ditawarkan, boleh call saya di talian 017-9620966.
# Kalau pelanggan sekitar Kota Bharu, saya yang akan ke tempat anda untuk penerangan. Hanya set up Tarikh, Masa dan Tempat mana ingin berjumpa.
# Penerangan sahaja. Tidak dipaksa untuk menyertainya.
# Segalanya PERCUMA. Tiada cas dikenakan.
# Salam Jumaat

Comments

  1. salam bos . klu mcm kje admin kt allianz tu mcm mne? . ad wujud ke?

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam. ada wujud jawatan admin di Allianz ni. kerja macam kerani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam saudara. kalau jawatan admin/executive memang kerja just dalam company sahaja or sebaliknya ?

      Delete
    2. banyak kerja luar..kat office just set appointment dan submit kes...selebihnya appointment luar

      Delete
    3. salam encik..esok sy ada interview admin/data entry di Allianz malaysia. Job scope kje ni kna bt sales ke x ye?sbb sy x minat nak kalau bt sales..ni no tel sy 013-3135138. saya harap encik boleh bantu sy..trima kasih.

      Delete
  3. Salam.. saya mengalami masalah yg sama seperti awak sebab saya baru lepas training.. I feel like giving up.. after all the explainations from our manager.. saya x pasti sama ada dpt client dlm masa sebulan atau x.. sb kata bos kami xdpt cari client xdpt la duit.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum. boleh saya tau bidang kerja BDE ni macam mana ye? mmg kalau xdpat client, xdpt duit ye? means kita punya gaji berdasarkn performance kita? takde gaji tetap? sorry byk soalan. hehe.

    ReplyDelete
  5. BDE ni adalah jawatan agen lah...buat sales dengan cari client
    Kita akan diberi komisen berdasarkan berapa ramai client yang masuk..
    Kalau dah ada agen kod nanti lepas exam, akan dapat Elaun pulak...
    Gaji tak de....

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. salam syawal ,isnin nie saya iv., ptot ke sy pergi., keje byk luar office or dalam office., malasnya buat sale

    ReplyDelete
  8. Salam saya mendapat tawaran interview sbg BDE di syarikat allianz..
    Soalan saya kerja itu mmg xada gaji ke??
    Gaji berpandukan komisen??

    ReplyDelete
  9. Salam saya mendapat tawaran interview sbg BDE di syarikat allianz..
    Soalan saya kerja itu mmg xada gaji ke??
    Gaji berpandukan komisen??

    ReplyDelete
  10. yup...kalau ada gaji, kena meet target company...komisen lagi banyak

    ReplyDelete
  11. sy keje di Allianz tapi bahagian General..General ins xperlu buat sales cuma perlu promote dkt agen itu pon kalau anda keje bhagian marketing..permanent staff and ada basic..xde komisyen tp ade claim mileage n entertaiment..so yg x minat bhagian sales bleh keje die GENERAL INS

    ReplyDelete
  12. Sy dpt jgk yg sbijik mcm encik pnye iklan tu. Esok sy interview. So kirenye jwtn admin tu kne buat sales la?

    ReplyDelete
  13. Esok sy nak training allianz. Nak tnya kerja tu sales ke??? Sbb i x bminat ttntng sales. So ni ade gaji tetap ke?

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalamualaikum W.B.T

Cer Komen SIkit...hi3

Popular posts from this blog

Secebis Pengalaman, Secoret Kenangan

Semalam, 3 Disember 2014, genaplah sebulan saya bekerja di Flextronics (P5, Perai, Pulau Pinang). Ini catatan pertama dan terakhir saya untuk entri kerja kilang ini. Sebab apa.......baca sampai habis entri kali ini.

Alhamdulillah, niat untuk mencari pengalaman bekerja sebagai "mat kilang" sudah tercapai dan terlaksana. Sejarahnya bermula kalau tak silap pada 27 Oktober 2014 di Dewan Majlis Daerah Machang, Kelantan. Temuduga terbuka telah diadakan disana dan saya telah mengunjunginya dan dipendekkan cerita, berjaya dalam "temuduga" sebagai Operator Pengeluaran di kilang Flextronics, Penang (tak da lah temuduga sangat, isi borang dan jawab soalan matematik sikit, dah dapat). Orang kata rezeki lah sebab memang kilang ni nak pakai ramai Operator. Beberapa ratus orang jugak lah nak pakai.

Sebab utama saya tertarik nak bekerja disini selain ingin mencari pengalaman kerja sebagai pekerja kilang adalah disebabkan oleh ada hostel yang disediakan oleh kilang (Flat di Taman Sun…

Temuduga JPK: Suatu Catatan..

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera buat semua yang masih mengikuti saya di Blog SERAIKAYU123 ini. Semoga kalian berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya.
Hari ini, entri yang ingin dicoretkan di sini adalah berkenaan dengan Interview Sekretariat JPK Jasmine Tahun 2011.
Teringat dengan sesi Interview Sekretariat yang saya pernah jalankan bersama – sama dengan Majlis Tertinggi JPK Jasmine pada sekitar tahun 2011 yang lalu untuk memilih beberapa kekosongan bagi jawatan Sekretariat, iaitu pembantu kepada EXCO JPK. antara jawatan yang kosong bagi sekretariat pada masa itu seingat saya adalah seperti Sekretariat Akademik, Kepimpinan, Disiplin &  Keselamatan, Aduan & Kebajikan, Kreativiti & Inovasi, Publisiti & Multimedia, Perhubungan Dalaman, Perhubungan Luar & Antarabangsa, Agama & Kerohanian, Kesenian & Kebudayaan , Sukan & Rekreasi dan Keusahawanan.
Pengalaman sebagai Panel Penemu duga dalam sesi temu duga yang diadakan memang kalau diingat boleh me…