Skip to main content

World Cup Brazil 2014!



Assalamualaikum W.B.T

Hari ini, jam 4.00 pagi tadi telah berlangsung sepak mula perlawanan Bola Sepak Piala Dunia 2014 antara Pasukan Tuan Rumah, Brazil menentang Croatia dengan berkesudahan dengan keputusan 3 - 1 memihak kepada skuad samba. Adakah Brazil akan muncul sebagai Juara sekali lagi dalam edisi kali ini? Agak awal untuk membuat apa - apa andaian kerana masih banyak perlawanan lagi yang akan diharungi oleh setiap negara/pasukan yang menyertai Piala Dunia kali ini.

Saya pasti, masing - masing dari kita mempunyai pasukan pilihan tersendiri. Ada yang meramalkan pasukan kegemaran masing - masing bakal menjulang Trofi Piala Dunia yang berprestij dalam edisi kali ini. Apa pun, anything can happen in football. Saya pun ada pasukan pilihan walaupun saya bukanlah peminat tegar sukan ini. Kalau rajin nak tengok, saya tengok. Kalau malas, tak tengok. Senang je.

 My favourite team is GERMANY! Go Germany Go!!!



Walau apa pun, apa yang penting, ini merupakan sukan yang boleh mengeratkan hubungan persaudaraan antara kita. Tak perlu bergaduh atau melakukan tindakan yang kurang matang sesama kita di laman sosial atau dimana sahaja. Football is a family game. 

Dan yang paling penting, jangan pulak disebabkan tengok bola, Sembahyang Subuh ke laut...Pergi kerja dengan keadaan letih dan mengantuk memandangkan perlawanan diadakan awal pagi. Tak salah nak tengok bola. Tapi, mesti pentingkan yang penting dan dahulukan yang utama. Pandai - pandailah yang nak tengok tu.

Memandangkan Piala Dunia berlangsung dalam Bulan Ramadhan, ini peluang yang terbaik untuk berqiamullai sebelum tengok bola. Bangun awal sikit, bersihkan diri dan qiamullai. Lepas tu boleh bersahur dambil tengok bola. Tepuk dada, tanya iman masing - masing!.

Selamat Beraksi kepada semua pasukan yang menyertai Piala Dunia 2014 ini. Dan semoga Pasukan German boleh membawa pulang piala ini ke negara mereka.

Go German Go.....


World Cup 2014 Germany Players


The 23 players who have been selected for the World Cup 2014 Germany national team are:
Goalkeepers
Defenders
Midfielders
Forwards
Manuel Neuer
Ron-Robert Zieler
Roman Weidenfeller
Philipp Lahm
Per Mertesacker
Jérôme Boateng
Mats Hummels
Benedikt Höwedes
Kevin Großkreutz
Shkodran Mustafi
Erik Durm
Bastian Schweinsteiger
Lukas Podolski
Mesut Özil
Sami Khedira
Christoph Kramer
Toni Kroos
Mario Götze
Matthias Ginter
Julian Draxler
André Schürrle
Thomas Müller
Miroslav Klose
Head Coach: Joachim Löw (German)
Captain: Philipp Lahm






Comments

Popular posts from this blog

Secebis Pengalaman, Secoret Kenangan

Semalam, 3 Disember 2014, genaplah sebulan saya bekerja di Flextronics (P5, Perai, Pulau Pinang). Ini catatan pertama dan terakhir saya untuk entri kerja kilang ini. Sebab apa.......baca sampai habis entri kali ini.

Alhamdulillah, niat untuk mencari pengalaman bekerja sebagai "mat kilang" sudah tercapai dan terlaksana. Sejarahnya bermula kalau tak silap pada 27 Oktober 2014 di Dewan Majlis Daerah Machang, Kelantan. Temuduga terbuka telah diadakan disana dan saya telah mengunjunginya dan dipendekkan cerita, berjaya dalam "temuduga" sebagai Operator Pengeluaran di kilang Flextronics, Penang (tak da lah temuduga sangat, isi borang dan jawab soalan matematik sikit, dah dapat). Orang kata rezeki lah sebab memang kilang ni nak pakai ramai Operator. Beberapa ratus orang jugak lah nak pakai.

Sebab utama saya tertarik nak bekerja disini selain ingin mencari pengalaman kerja sebagai pekerja kilang adalah disebabkan oleh ada hostel yang disediakan oleh kilang (Flat di Taman Sun…

Cabaran Pekerja Baru BDE Allianz Malaysia

Semalam, genap 4 hari saya mencuba nasib bekerja sebagai seorang Business Development Executive (BDE) di syarikat Allianz Malaysia Kota Bharu. Jawatan yang memang berbeza dengan apa yang saya harapkan dan bukan dalam bidang pengajian. Walau apa pun, saya nak cuba kerja dalam bidang ini dahulu. Cari pengalaman dalam bidang yang lain...
Masa tengok iklan di laman web masa dulu, memang menarik tawaran dia. 
Iklan dia kat bawah ni....
Kerja Kosong Clerk Admin/Executive - 28 Feb 2015 Jawatan Kosong Clerk Admin/Executive
Peluang bekerja di Syarikat Kewangan Terkukuh di Malaysia
Syarat-syarat bagi permohonan jawatan Clerk Admin/Consultant
-Kelayakan Spm,Diploma,Degree -Minimum Umur 21-30 tahun -Mempunyai kenderaan sendiri -Tiada Pengalaman/ Berpengalaman dialukan -Training disediakan -Berpewatakan Menarik
Berminat sms nama, umur,lokasi & jenis kenderaan ke 0183198023 contoh: zaara, 25 tahun, kuala lumpur, kereta hantar ke 0183198023
2 Mac 2015 yang lalu, saya dipanggil untuk sesi temuduga di Pejabat A…

Temuduga JPK: Suatu Catatan..

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera buat semua yang masih mengikuti saya di Blog SERAIKAYU123 ini. Semoga kalian berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya.
Hari ini, entri yang ingin dicoretkan di sini adalah berkenaan dengan Interview Sekretariat JPK Jasmine Tahun 2011.
Teringat dengan sesi Interview Sekretariat yang saya pernah jalankan bersama – sama dengan Majlis Tertinggi JPK Jasmine pada sekitar tahun 2011 yang lalu untuk memilih beberapa kekosongan bagi jawatan Sekretariat, iaitu pembantu kepada EXCO JPK. antara jawatan yang kosong bagi sekretariat pada masa itu seingat saya adalah seperti Sekretariat Akademik, Kepimpinan, Disiplin &  Keselamatan, Aduan & Kebajikan, Kreativiti & Inovasi, Publisiti & Multimedia, Perhubungan Dalaman, Perhubungan Luar & Antarabangsa, Agama & Kerohanian, Kesenian & Kebudayaan , Sukan & Rekreasi dan Keusahawanan.
Pengalaman sebagai Panel Penemu duga dalam sesi temu duga yang diadakan memang kalau diingat boleh me…