Skip to main content

PTD Outreach 2014


Hari ini, telah berlangsungnya Outreach Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) M 41 bertempat di Politeknik Kota Bharu, KM 24, Kok Lanas, 16450 Ketereh, Kelantan. Sepanjang pengamatan saya, jumlah peserta yang hadir lebih kurang 100 orang untuk sesi 9.00 pagi - 11.00 pagi tadi. Sebanyak empat sesi dijalankan kursus kepada calon - calon PTD M41 2014 iaitu 9.00 - 11.00 pagi, 11.00 - 1.00 petang, 2.00 - 4.00 petang dan 4.00 - 6.00 petang.

Ada beberapa perkongsian yang boleh dikongsikan untuk panduan semua.

Maklumat am mengenai PTD M41.

Permohonan untuk jawatan ini: 134, 391 orang.

Calon yang layak mengikut skim perkhidmatan: 131, 815 orang. (CGPA 3.0 dan keatas)

Calon layak menduduki ujian: 77, 766 orang.

Kalau tak silap dengar tadi, yang diperlukan tahun ini adalah seramai 300 orang sahaja utuk jawatan PTD ni. Memang pening kepala SPA nak pilih.

Setelah calon lulus ujian peperiksaan online, proses seterusnya adalah dipanggil untuk temuduga. Tahun ini masih dikaji samada akan diwujudkan PTD Assessment Centre (PAC). Dimaklumkan bahawa JPA sedang mengkaji untuk mengadakan PAC atau tidak.

Tiada bahan rujukan khusus untuk peperiksaan online 1 November ini dan soalan dibina berasaskan tahap kesukaran.

Sukatan Peperiksaan 

Seksyen A: Pengetahuan Am (Online)

Dalam seksyen ini, calon diuji pengetahuan berkenaan urusan perkastaman, pengurusan sumber ekonomi dan kewangan, perdagangan antarabangsa, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan negara, undang-undang, bidang sains, bidang sosial, bidang sukan, bidang agama dan lain-lain perkembangan dalam negara dan luar negara.

Masa : 40 minit
Soalan : 50 (aneka pilihan)

Seksyen B: Daya menyelesaikan Masalah (Online)

Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara-perkara berikut:

(i) Kemahiran Logik
(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data
(iii) Konsep Matematik dan Akaun

(i) Kemahiran Logik
Calon diuji dari aspek pengetahuan, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat.

(ii) Kemahiran Menginterpretasi Data
Calon diuji dengan menggunakan pelbagai perangkaan dan data-data untuk dianalisis.

(iii) Konsep Matematik dan Akaun
Calon diuji dengan konsep Matematik dan Akaun, kemahiran numeric serta kuantitatif untuk mengukur kemahiran asas matematik, pemahaman konsep dan kebolehan berfikir secara kuantitatif.

Masa : 45 minit
Soalan : 40 (aneka pilihan)

Seksyen C: Ujian Psikometrik (Online)

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Masa : 15 minit
Soalan : 36 (aneka pilihan)

*Seksyen D: Penulisan Esei Bahasa Melayu (8.15 pagi - 8.45 pagi)

*Seksyen E: Penulisan Esei Bahasa Inggeris (9.00 pagi - 9.30 pagi)

* Kedua - dua kertas ini perlu diduduki oleh calon yang berjaya dalam peperiksaan online sebelum menghadiri temuduga. ( Jawab peperiksaan bertulis dahulu sebelum temuduga).

* Dijalankan hari yang sama dengan hari temuduga.

* Dua soalan pilih satu sahaja.

Insyallah, saya akan menduduki Peperiksaan Online PTD M 41 pada 1 November 2014 ini. 

Ada rezeki, berjayalah nanti. Doakan saya ye...

Ujian dan Musibah yang di berikan kepada kita adalah sepadan dengan keupayaan dan kemampuan diri kita untuk menghadapinya. Allah s.w.t tidak akan sesekali menzalimi hambanya...
Sungguh, Allah akan memberi apa yang kita mampu tanggung dan apa yang terbaik untuk kita dan bukan apa yang kita mahukan...

Comments

Popular posts from this blog

Secebis Pengalaman, Secoret Kenangan

Semalam, 3 Disember 2014, genaplah sebulan saya bekerja di Flextronics (P5, Perai, Pulau Pinang). Ini catatan pertama dan terakhir saya untuk entri kerja kilang ini. Sebab apa.......baca sampai habis entri kali ini.

Alhamdulillah, niat untuk mencari pengalaman bekerja sebagai "mat kilang" sudah tercapai dan terlaksana. Sejarahnya bermula kalau tak silap pada 27 Oktober 2014 di Dewan Majlis Daerah Machang, Kelantan. Temuduga terbuka telah diadakan disana dan saya telah mengunjunginya dan dipendekkan cerita, berjaya dalam "temuduga" sebagai Operator Pengeluaran di kilang Flextronics, Penang (tak da lah temuduga sangat, isi borang dan jawab soalan matematik sikit, dah dapat). Orang kata rezeki lah sebab memang kilang ni nak pakai ramai Operator. Beberapa ratus orang jugak lah nak pakai.

Sebab utama saya tertarik nak bekerja disini selain ingin mencari pengalaman kerja sebagai pekerja kilang adalah disebabkan oleh ada hostel yang disediakan oleh kilang (Flat di Taman Sun…

Cabaran Pekerja Baru BDE Allianz Malaysia

Semalam, genap 4 hari saya mencuba nasib bekerja sebagai seorang Business Development Executive (BDE) di syarikat Allianz Malaysia Kota Bharu. Jawatan yang memang berbeza dengan apa yang saya harapkan dan bukan dalam bidang pengajian. Walau apa pun, saya nak cuba kerja dalam bidang ini dahulu. Cari pengalaman dalam bidang yang lain...
Masa tengok iklan di laman web masa dulu, memang menarik tawaran dia. 
Iklan dia kat bawah ni....
Kerja Kosong Clerk Admin/Executive - 28 Feb 2015 Jawatan Kosong Clerk Admin/Executive
Peluang bekerja di Syarikat Kewangan Terkukuh di Malaysia
Syarat-syarat bagi permohonan jawatan Clerk Admin/Consultant
-Kelayakan Spm,Diploma,Degree -Minimum Umur 21-30 tahun -Mempunyai kenderaan sendiri -Tiada Pengalaman/ Berpengalaman dialukan -Training disediakan -Berpewatakan Menarik
Berminat sms nama, umur,lokasi & jenis kenderaan ke 0183198023 contoh: zaara, 25 tahun, kuala lumpur, kereta hantar ke 0183198023
2 Mac 2015 yang lalu, saya dipanggil untuk sesi temuduga di Pejabat A…

Temuduga JPK: Suatu Catatan..

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera buat semua yang masih mengikuti saya di Blog SERAIKAYU123 ini. Semoga kalian berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya.
Hari ini, entri yang ingin dicoretkan di sini adalah berkenaan dengan Interview Sekretariat JPK Jasmine Tahun 2011.
Teringat dengan sesi Interview Sekretariat yang saya pernah jalankan bersama – sama dengan Majlis Tertinggi JPK Jasmine pada sekitar tahun 2011 yang lalu untuk memilih beberapa kekosongan bagi jawatan Sekretariat, iaitu pembantu kepada EXCO JPK. antara jawatan yang kosong bagi sekretariat pada masa itu seingat saya adalah seperti Sekretariat Akademik, Kepimpinan, Disiplin &  Keselamatan, Aduan & Kebajikan, Kreativiti & Inovasi, Publisiti & Multimedia, Perhubungan Dalaman, Perhubungan Luar & Antarabangsa, Agama & Kerohanian, Kesenian & Kebudayaan , Sukan & Rekreasi dan Keusahawanan.
Pengalaman sebagai Panel Penemu duga dalam sesi temu duga yang diadakan memang kalau diingat boleh me…