Bubur Asyura Surau Taman Sungai Bakap Permai
Pada 9 November 2014 yang lalu, kami berkesempatan bersama - sama penduduk Muslim di Taman Sungai Bakap Permai, Sungai Jawi, Pulau Pinang menyediakan Bubur Asyura sempena Bulan Awal Muharram 1436 Hijriah bersamaan dengan tahun 2014 Masihi.
Memang terdapat banyak perbezaan antara Bubur Asyura Kelantan dan Bubur Asyura Sungai Bakap ni. Dan menurut penduduk, bubur asyura juga ada beza antara daerah di Pulau Pinang ni. Antara bahan yang dimasukkan dalam penyediaan bubur adalah seperti Kacang Merah, Kacang Hijau, Ubi Keledek dan Jagung. Cara pembuatannya tidaklah serumit mana. Cuma mengambil masa yang agak lama untuk masak.
Gambar kenangan memasak Bubur Asyura:
Makan lepas masak..panas - panas sedap sikit
Dimasukkan kedalam tupperware untuk diagihkan kepada orang lain
Bakpo nmpk pelik syuro dio syawal..sedap ko dok tu
BalasPadamsedap...cuma manis sikit...memang besa dengan suro kelate kito...
BalasPadam