Monday, 1 February 2016

Mesyuarat: Jadikan IQ Rendah???

Penulis "ditag" oleh seorang kawan di facebook tentang Mesyuarat boleh Merendahkan Kadar IQ. Di sertakan juga satu keratan akhbar tentang kajian yang dibuat oleh Virginia Tech Crilion Research yang mengatakan bahawan mesyuarat boleh melemahkan IQ. Saya tidak menolak yang perkara ini boleh berlaku dan juga sebaliknya.

Boleh dipertikaikan cara kajian yang dilakukan oleh institut ini yang mungkin tidak mengambil kira beberapa aspek yang menjadi keutamaan dalam pengendalian sesuatu mesyuarat. Kekerapan mesyuarat, masa dan cara mengendalikan mesyuarat antara aspek yang perlu diambil berat.

Dalam Al Quran sendiri, dianjurkan untuk bermesyuarat sesama kita agar keputusan yang diambil itu lebih baik dan kolektif. Sebagaimana firman Allah s.w.t dalam Surah Al Syura, ayat 38 yang bermaksud:

"Dan juga orang - orang yang menyahut dan menyambut perintah Tuhannya serta mendirikan solat dengan sempurna dan urusan mereka dijalankan secara mesyuarat bermesyuarat sesama mereka dan mereka pula mendermakan sebahagian daripada apa yang Kami berikan kepada mereka".

Secara ringkasnya, keputusan secara berjamaah atau keoutusan secara kolektif lebih baik daripada keputusan peribadi.

No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum W.B.T

Cer Komen SIkit...hi3

Kutipan Derma