Skip to main content

Tatacara Temuduga Bahagian 1



Temuduga adalah satu proses dua hala antara penemuduga dan juga yang ditemuduga atau majikan dengan calon pekerja yang memohon sesuatu pekerjaan atau jawatan.

Ada beberapa perkara yang perlu diambil perhatian dalam aspek temuduga oleh calon yang ingin menghadiri temuduga yang diadakan. Semoga sedikit maklumat ini akan memberikan sedikit pengetahuan dan motivasi untuk berjaya nanti..

Sebelum temuduga:
  1.       Buat kajian tentang syarikat atau bidang yang dipohon
  2.       Berlatih untuk jawapan yang sesuai
  3.       Semak resume sebelum dibawa untuk temuduga
  4.       Buat pengesahan tempat, masa dan tarikh untuk temuduga
  5.       Penampilan diri yang kemas dan sesuai
  6.       Yakin dengan diri sendiri
  7.       Doa pada Allah agar dipermudahkan segala urusan

Tips – tips temuduga:

  1.      Tiba awal ditempat temuduga
  2.      Berpakaian kemas
  3.      Bersopan dalam komunikasi
  4.      Jawab soalan dengan yakin
  5.      Sentiasa senyum dan kawal gerakan mata semasa temuduga
  6.      Jangan duduk selagi tidak disuruh
  7.      Ucapkan terima kasih
  8.      Jangan alihkan kerusi
  9.      Jangan goyangkan kaki
  10.      Jawab dengan jelas, tenang, terang
  11.      Jangan pandang mata penemuduga (pandang tengah, antara 2 mata)

Antara aspek Penilaian yang diberi perhatian oleh panel penemuduga adalah:

        Rupa paras: kekemasan dan cara berpakaian

Tingkahlaku: keyakinan, kewibawaan, motivasi, pembawaan, kecerdasan, dan pengetahuan

Jangan pakai baju hitam. Pakailah baju plain kosong

Insyallah saya akan kongsikan beberapa perkara berkaitan dengan aspek temuduga dalam entri yang akan datang. Insyallah...



Comments

Popular posts from this blog

Secebis Pengalaman, Secoret Kenangan

Semalam, 3 Disember 2014, genaplah sebulan saya bekerja di Flextronics (P5, Perai, Pulau Pinang). Ini catatan pertama dan terakhir saya untuk entri kerja kilang ini. Sebab apa.......baca sampai habis entri kali ini.

Alhamdulillah, niat untuk mencari pengalaman bekerja sebagai "mat kilang" sudah tercapai dan terlaksana. Sejarahnya bermula kalau tak silap pada 27 Oktober 2014 di Dewan Majlis Daerah Machang, Kelantan. Temuduga terbuka telah diadakan disana dan saya telah mengunjunginya dan dipendekkan cerita, berjaya dalam "temuduga" sebagai Operator Pengeluaran di kilang Flextronics, Penang (tak da lah temuduga sangat, isi borang dan jawab soalan matematik sikit, dah dapat). Orang kata rezeki lah sebab memang kilang ni nak pakai ramai Operator. Beberapa ratus orang jugak lah nak pakai.

Sebab utama saya tertarik nak bekerja disini selain ingin mencari pengalaman kerja sebagai pekerja kilang adalah disebabkan oleh ada hostel yang disediakan oleh kilang (Flat di Taman Sun…

Cabaran Pekerja Baru BDE Allianz Malaysia

Semalam, genap 4 hari saya mencuba nasib bekerja sebagai seorang Business Development Executive (BDE) di syarikat Allianz Malaysia Kota Bharu. Jawatan yang memang berbeza dengan apa yang saya harapkan dan bukan dalam bidang pengajian. Walau apa pun, saya nak cuba kerja dalam bidang ini dahulu. Cari pengalaman dalam bidang yang lain...
Masa tengok iklan di laman web masa dulu, memang menarik tawaran dia. 
Iklan dia kat bawah ni....
Kerja Kosong Clerk Admin/Executive - 28 Feb 2015 Jawatan Kosong Clerk Admin/Executive
Peluang bekerja di Syarikat Kewangan Terkukuh di Malaysia
Syarat-syarat bagi permohonan jawatan Clerk Admin/Consultant
-Kelayakan Spm,Diploma,Degree -Minimum Umur 21-30 tahun -Mempunyai kenderaan sendiri -Tiada Pengalaman/ Berpengalaman dialukan -Training disediakan -Berpewatakan Menarik
Berminat sms nama, umur,lokasi & jenis kenderaan ke 0183198023 contoh: zaara, 25 tahun, kuala lumpur, kereta hantar ke 0183198023
2 Mac 2015 yang lalu, saya dipanggil untuk sesi temuduga di Pejabat A…

Temuduga JPK: Suatu Catatan..

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera buat semua yang masih mengikuti saya di Blog SERAIKAYU123 ini. Semoga kalian berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya.
Hari ini, entri yang ingin dicoretkan di sini adalah berkenaan dengan Interview Sekretariat JPK Jasmine Tahun 2011.
Teringat dengan sesi Interview Sekretariat yang saya pernah jalankan bersama – sama dengan Majlis Tertinggi JPK Jasmine pada sekitar tahun 2011 yang lalu untuk memilih beberapa kekosongan bagi jawatan Sekretariat, iaitu pembantu kepada EXCO JPK. antara jawatan yang kosong bagi sekretariat pada masa itu seingat saya adalah seperti Sekretariat Akademik, Kepimpinan, Disiplin &  Keselamatan, Aduan & Kebajikan, Kreativiti & Inovasi, Publisiti & Multimedia, Perhubungan Dalaman, Perhubungan Luar & Antarabangsa, Agama & Kerohanian, Kesenian & Kebudayaan , Sukan & Rekreasi dan Keusahawanan.
Pengalaman sebagai Panel Penemu duga dalam sesi temu duga yang diadakan memang kalau diingat boleh me…